Οι Περιοχές μας

Βόρεια προάστια

Τα Βόρεια προάστια των Αθηνών είναι συγκρότημα δήμων και διάσπαρτων συνοικιών που αναπτύσσονται στη βόρεια και στην βορειοανατολική οικιστική τάση των Αθηνών, με κατεύθυνση προς τη βορειοανατολική Αττική. Ιστορική έδρα των βορείων προαστίων είναι η πόλη της Κηφισιάς και των βορειοανατολικών το Χαλάνδρι. Η βόρεια τάση παραδοσιακά κινείται στον άξονα Ψυχικού-Εκάλης, ενώ η βορειοανατολική στον άξονα Θρακομακεδόνες-Παπάγου-Διόνυσο. Σύγχρονο αστικό κέντρο της βόρειας τάσης αποτελεί το Μαρούσι, ενώ κόμβος της βορειοανατολικής είναι η Αγία Παρασκευή. Αστικό κέντρο των υπερβορείων προαστίων, επέκταση της βόρειας τάσης, αποτελεί ο Άγιος Στέφανος, ενώ έδρα της βόρειας μεσογαίας, επέκτασης της βορειοανατολικής τάσης, είναι η πόλη της Παλλήνης. Το συγκρότημα είναι γνωστό ως Ζώνη Β, της οποίας σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο είναι η αναπτυσσόμενη πόλη του Αμαρουσίου. Το συγκρότημα Β απεικονίζεται στους χάρτες με πράσινο χρώμα. Στην βόρεια πλευρά κατοικούν συνήθως οικογένειες των μεγάλων εισοδηματικών στρωμάτων.

Μελετώντας τη ζώνη ως συμπαγές συγκρότημα που καλύπτει τη βορειοανατολική πεδιάδα των Αθηνών, η περιοχή οριοθετείται από τον Κηφισό-Πάρνηθα-Πεντέλη και Υμηττό, εσωκλείοντας τους δήμους Μεταμόρφωσης-Ηρακλείου-Εκάλη-Πεντέλης-Αγίας Παρασκευής και Παπάγου, ζώνη που είναι γνωστή ως "Βορειοανατολική Αθήνα". Μελετώντας το συγκρότημα με τα σύγχρονα δεδομένα ως Ζώνη Β των Αθηνών-Αττικής, το συγκρότημα απαρτίζεται από τους δήμους και κοινότητες που κινούνται με κετεύθυνση προς και γύρω από το Πεντελικό Όρος. Η κεντρική πεδιάδα οριοθετείται από τα Τουρκοβούνια-Πάρνηθα-Πεντέλη-Υμηττό και οι δύο οικιστικές τάσεις επεκτείνονται προς τη βορειοανατολική και την ανατολική Αττική. Η πρώτη επέκταση καλύπτει το συγκρότημα του Αγίου Στεφάνου και η δεύτερη το συγκρότημα της Παλλήνης. Το τελευταίο αποσπάται σταδιακά από τα παραδοσιακά μεσόγεια έπειτα από προσανατολισμός του στη Μαραθώνιας Αναπτυξιακής και τη συμμετοχή στον ΣΠΑΠ, κινούμενη προς την Πεντέλη και το Μαραθώνα που παραδοσιακά ανήκουν στη ζώνη της βορειοανατολικής Αττικής.

Οι δήμοι δε που βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα με το Δήμο Αθηναίων, όπως το Γαλάτσι, κ.α. εξυπηρετούνται ουσιαστικά από το άστυ των Αθηνών για τις ανάγκες τους, καθώς βρίσκονται στην πεδιάδα που οριοθετούν τα Τουρκοβούνια στα δυτικά

Ο χάρτης των βορείων προαστίων


Οι Θρακομακεδόνες στους πρόποδες της Πάρνηθας εμφανίζεται στη ζώνη Β ως το άκρο των βορείων προαστίων, μετά τη συγκοινωνιακή τους σύνδεση με την Κηφισιά (επέκταση Κύμης) ενώ η περιοχή είναι αποκλειστικής κατοικίας. Η περιοχή ενσωματώθηκε το 2010 με τον Δήμο Αχαρνών. Στην περιοχή κατοικούν άτομα μεσαίας και μεγάλης οικονομική τάξης ενώ χρόνο με τον χρόνο η περιοχή αναπτύσεται με την ανέγερση νέων κατοικιών. Η Λυκόβρυση και η Ανθούσα είναι οι δύο περιοχές των βορείων και βορειοανατολικών προαστίων αντίστοιχα που δεν έχουν γνωρίσει ακόμα την ανάπτυξη που επιζητούν. Η πρώτη λόγω αναστολής των χρήζοντων συγκοινωνιακών έργων και της προσπάθειας εκμετάλλευσης της φθηνής μέχρι στιγμής γης και των καταπατημένων δασών από φτωχούς μικροαστούς. Η δεύτερη καθώς βρίσκεται εκτός λεκανοπεδίου και στα όρια μεταξύ του ορεινού τοπίου και της πεδιάδας των Μεσογείων. Και οι δύο έχουν κατακερματισμένα γήπεδα και δεν ευνοήθηκαν από τη μέθοδο της αντιπαροχής. Αυτό όμως αφήνει και πολλές υποσχέσεις για μια ιδιαίτερη ανάπτυξή τους. Το 2004 στη βορειοανατολική Αττική για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργήθηκε μια καινούργια περιοχή για την διαμονή των αθλητών το Ολυμπιακό Χωριό νότια των Θρακομακεδόνων. Το χωριό έπειτα από τους αγώνες δόθηκε σε κατοίκους μεσαίας οικονομικής τάξης και υπάγεται διοικητικά στον δήμο Αχαρνών. Στον δήμο Αχαρνών υπάγονται επίσης η Βαρυμπόμπη και το Τατόι όπου η πρώτη είναι περιοχή αποκλειστικής κατοικίας ενώ στην δεύτερη βρίσκονται τα φημισμένα κέντρα διασκεδάσεως των βορείων προαστίων ή αλλιώς clubs τα ιστορικότερα είναι το Τατόι Club, το Jockey Club και το Varimpompi Club. Επίσης στο Τατόι βρίσκονται και τα βασιλικά κτήματα και πολλοί ιππικοί όμιλοι.

Παραπλήσια χαρακτηριστικά συναντιώνται και στον ενιαίο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας που κινούνται στη βορειοδυτική οικιστική τάση, ενώ το Γαλάτσι πλέον ενσωματώνεται στο κέντρο των Αθηνών. Οι δήμοι αυτοί τα τελευταία χρόνια υπάγονται στη ζώνη Δ των Αθηνών, γνωστή ως δυτική Αθήνα. Ο δήμος Παπάγου θεωρείται πλέον ως μία από τις ακριβές περιοχές του κέντρου επίσης. Επιπλέον, πολλές ορεινές εκτάσεις οικοδομούνται στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Πεντέλης λίγο πιο έξω από το λεκανοπέδιο (Ντράφι, Διώνη, Δέση, Καλλιτεχνούπολη, Νέος Βουτζάς, Καλλιθέα) και συγκεντρώνουν πληθυσμό υψηλού εισοδήματος , αν και η νομιμότητα ορισμένων από αυτούς τους οικισμούς (ή η έκτασή τους) σε πολλές περιπτώσεις έχει αμφισβητηθεί (όπως επίσης και η έκταση της κοινότητας Πεντέλης, Ροδοπόλεως και Διονύσου).

Στη ζώνη Β' της Αττικής περιλαμβάνονται και οι δήμοι της βορειοανατολικής αττικής.

Αγία Παρασκευή Αγ.Στέφανος Άνοιξη Βαρυμπόμπη Βριλήσσια Γαλάτσι Διόνυσος Δροσιά Εκάλη Ηράκλειο Θρακομακεδόνες Ιπποκράτειος Πολιτεία Κηφισιά Κρυονέρι Λυκόβρυση Μάρουσι Μελίσσια Μεταμόρφωση Νέα Ιωνία Νέα Ερυθραία Ν.Κηφισιά Νέα Πεντέλη Νέο Ψυχικό Ολυμπιακό Χωριό Παλαιό Ηράκλειο Πεντέλη Πεύκη  Ροδόπολη Σταμάτα Τατόι Φιλοθέη Χαλάνδρι Χολαργός Ψυχικό Παπάγου

Πηγή:Βικιπαίδεια

ΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ

Με ευγένεια, ειλικρίνεια, αγάπη και γνώση για τις ανάγκες σας στον κτηματομεσιτικό χώρο, η Κτηματομεσιτική Κ. Μπότσης έχει βοηθήσει εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες να βρουν το ιδανικό για τις ανάγκες τους ακίνητο. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να είστε εσείς ο επόμενος ευχαριστημένος πελάτης μας.