blog.mpotsis.gr

Ακίνητα: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια Ιούλιο και Αύγουστο

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ακίνητα: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια Ιούλιο και Αύγουστο

Οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών – Στο +71% τα σπίτια στην Αττική από το 2018

Οι διακοπές του Αυγούστου φαίνεται ότι ανέκοψαν τον ρυθμό αύξησης των τιμών πώλησης και ενοικίασης στην αγορά των κατοικιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπήκε τέλος στο «ράλι», που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε το Spitogatos Insights για τη μηνιαία μεταβολή των τιμών πώλησης και μίσθωσης κατοικιών, προκύπτει ότι οι ζητούμενες αξίες τον φετινό Αύγουστο υποχώρησαν κατά 0,5% και 1,7% αντίστοιχα συγκριτικά με τον Ιούλιο.

Τον Ιούλιο ωστόσο οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών είχαν καταγράψει άνοδο 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Άνοδο είχαν σημειώσει και οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Πάντως στο διάστημα Απρίλιος – Αύγουστος 2023 οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή τον Μάιο όταν αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με τον Απρίλιο. Αντίστοιχα οι τιμές μίσθωσης παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μεταβολή σε μηνιαία βάση τον φετινό Ιούλιο (+1,2%).

Με δεδομένο ότι οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών εκκινούν κατά μέσο όρο από τα 2.500 ευρώ ανά τ.μ., για πολλά νοικοκυριά η πιθανότητα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι είναι μηδαμινή, την ώρα που το κόστος στέγασης έχει γίνει αβάσταχτο για όσους ενοικιάζουν σπίτι. Ειδικά τα πιο φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από το 40% του εισοδήματός του στο ενοίκιο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Το «ράλι» των τιμών

Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών. Μόνο κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 13,9%, σύμφωνα με τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, ελαφρώς χαμηλότερα από το +14,5% του πρώτου τριμήνου.

Το αποτέλεσμα είναι πως η σωρευτική αύξηση των τιμών των κατοικιών από το τρίτο τρίμηνο του 2017, όταν δηλαδή ξεκίνησε η ανάκαμψη της κτηματαγοράς, μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο να ανέρχεται σε πανελλαδικό επίπεδο σχεδόν στο 54% (για την ακρίβεια 53,82%). 

Στην περίπτωση της Αττικής, η αύξηση αυτή είναι πολύ ταχύτερη, καθώς υπολογίζεται ότι αγγίζει το 71% από το 2017 έως και φέτος, ενώ η αντίστοιχη «σύγκλιση» στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στο 57,5%. Στις άλλες μεγάλες πόλεις η αύξηση κατά το ίδιο διάστημα φτάνει στο 39,1%, ενώ στις λοιπές περιοχές το 35,5%.

Να επισημανθεί ωστόσο πως παρά την τεράστια άνοδο των τελευταίων χρόνων, το επίπεδο των τιμών των κατοικιών ανά την επικράτεια παραμένει 11,3% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του τρίτου τριμήνου του 2008.

Επειδή όμως οι συνθήκες μειωμένης προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν, η ανοδική πορεία των τιμών πώλησης κατοικιών θα συνεχιστεί, όπως αναφέρεται και σε σχετική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η μέση αύξηση κατά τη διετία 2023-2024 θα είναι της τάξεως του 7% στο σύνολο της χώρας.

Και το «ράλι» δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνουν ότι την περίοδο 2025-2030 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου των τιμών πρόκειται να διαμορφωθεί στο +3%, ελαφρώς χαμηλότερα από την προβλεπόμενη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Βεβαίως, το ποσοστό αύξησης θα διαμορφωθεί σε 3% ετησίως με την προϋπόθεση ότι μέχρι το 2030 θα επενδυθούν στην αγορά κατοικίας πάνω από 45 δισ. ευρώ, ή 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Πηγή: Ο.Τ


ΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ

Με ευγένεια, ειλικρίνεια, αγάπη και γνώση για τις ανάγκες σας στον κτηματομεσιτικό χώρο, η Κτηματομεσιτική Κ. Μπότσης έχει βοηθήσει εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες να βρουν το ιδανικό για τις ανάγκες τους ακίνητο. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να είστε εσείς ο επόμενος ευχαριστημένος πελάτης μας.