Home

Google Translation

Κατασκευές ,ορισμοί & υλικά

Κατάλογος  Α  Αμπούρα (ξύλο)   Αναμονές   Ασφαλτικό κεραμίδι   Ασφαλτόπανο  Β  βιοκλιματικός σχεδιασμός   Γ   Γρανιτοπλακάκι   Δ  δρυς   Ε  Ελαστομερές μονωτικό χρώμα   ενεργειακό τζάκι  ενεργειακά τζάμια  επισμαλτωμένα κεραμίδια  ενδοδαπέδια θέρμανση  εξωτερικός συναγερμός  Ε  europa 600   europa 2000  Η   ηλεκτροστατική βαφή  ημιυπαίθριος χώρος  Θ  Θερμοδιακοπή  θερμοπρόσοψη Ι  ιρόκο(ξύλο)  Κ  κληροτεμάχιο  Λ  laminate δαπεδο  Μ  Μονομπλόκ  Μπόιλερ  Ν  Ντάου(Dow)  Ξ  ξυλότυπος   Ο  Όρεγκον  Π  Πετροβάμβακας  Ρ  ραντιέ   Τ  τζάμια triplex  

 Αμπούρα (ξύλο): Είναι Αφρικάνικης προελεύσεως , είναι σκληρό και έχει συμπαγή μάζα. Έχει χρώμα σοκολατί χωρίς νερά , ρόζους ή νεύρα και δεν στραβώνει. (βλ.εικόνα)

Αναμονές: προεκτάσεις των κολωνοσίδερων πάνω από το ύψος της επόμενης σκυροδέτησης ώστε να συνδεθούν με την μεθεπόμενη σκυροδέτηση. Το ύψος των αναμονών θα πρέπει να προβλεφθεί επαρκές. Συνήθως σκυροδετούμε τις κολώνες του ενός επιπέδου, ακολούθως την πλάκα και μετά τις κολώνες του επόμενου επιπέδου. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι αναμονές των πρώτων κολωνών να είναι αρκετές για την σύνδεση με τις κολώνες του δεύτερου επιπέδου. Το μήκος των αναμονών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 70Φ, δηλ. 70 φορές το διαμέτρημα του χάλυβα. Μετά από κάθε σκυροδέτηση οι αναμονές θα πρέπει να καθαρίζονται, ώστε να επιτρέπεται στο μπετό της επόμενης σκυροδέτησης να δέσει καλά τον οπλισμό.

Πηγή: Alpha6.gr

ασφαλτικό κεραμίδι:Τα ασφαλτικά κεραμίδια αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για την κάλυψη και προστασία επικλινών στεγών με ελάχιστη κλίση 20%.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των ασφαλτικών κεραμιδιών περιγράφονται παρακάτω:

1. Τα ασφαλτικά κεραμίδια αντέχουν σε μεγάλο θερμοκρασιακό φάσμα: από τους -50οC έως τους +90oC. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται τόσο σε ζεστά κλίματα όπως π.χ. στην Κρήτη όσο και σε κρύα κλίματα π.χ. στα Ζαγοροχώρια.

2. Παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στις γρήγορες μεταβολές της θερμοκρασίας, στα λεγόμενα θερμοκρασιακά σοκ. Διαφορές των 25oC σε ημερήσια βάση και 60οC σε ετήσια δεν αποτελούν πρόβλημα για τα ασφαλτικά κεραμίδια.

3. Είναι απολύτως στεγανά ακόμη και κάτω από παρατεταμένες καταρρακτώδεις βροχές. Σ' αυτό συντελεί το μεγάλο ποσοστό επικάλυψης: από 2,3m2 αναπτύγματος ασφαλτικού κεραμιδιού προκύπτει 1m2 ωφέλιμο.

4. Είναι αδιαπέρατα από τον αέρα και το χιόνι σε μορφή πούδρας γι' αυτό χρησιμοποιούνται χωρίς πρόβλημα σε μεγάλα υψόμετρα.

5. Έχοντας μηδενική απορροφητικότητα νερού είναι απρόσβλητα από τον παγετό.

6. Δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα μετά από χαλαζοπτώσεις.

7. Τα ασφαλτικά κεραμίδια μπορεί να είναι πολύ ανθεκτικά στην ανεμοπίεση εάν κι εφόσον καρφωθούν και κολληθούν βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή.

8. Το μικρό τους βάρους – περ. 10-11Kg/m2 – επιβαρύνει λιγότερο την κατασκευή. Τα τσιμεντένια κεραμίδια ζυγίζουν περίπου 60-70Kg/m2 και τα κλασσικά πήλινα 70-80 Kg/m2. Από σεισμικής άποψης μια τέτοια μάζα συγκεντρωμένη στο ανώτερο σημείο της στέγης δεν είναι ό,τι το καλύτερο.

9. Η εφαρμογή τους είναι σχετικά απλή, πάντως απλούστερη από τους άλλους τύπους κεραμιδιών. Είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν από ικανούς ιδιώτες βάσει των οδηγιών που δίνονται σε αυτό το blog. Πάντως για μεγάλης έκτασης ή πολύπλοκες σκεπές χρειάζεται επαγγελματίας εφαρμογέας.

10. Η υψηλή αισθητική είναι το μεγάλο ατού των ασφαλτικών κεραμιδιών. Παραδίδονται σε:

- πολλούς τύπους π.χ. ορθογωνικά, ημικυκλικά, εξαγωνικά, ανισόπαχα κλπ.

- πολλά χρώματα και μάλιστα σε συνδυασμούς χρωμάτων (shaded).

Επίσης υπάρχουν κεραμίδια επικαλυμμένα με χαλκό ή τιτανιούχο ψευδάργυρο.

11. Τα ασφαλτικά κεραμίδια καλύπτουν τις πιο extreme αρχιτεκτονικές απαιτήσεις, γιατί προσαρμόζονται εύκολα στις πιο πολύπλοκες επιφάνειες. Επίσης τοποθετούνται σε κλίσεις έως και 90ο.

12. Τα ασφαλτικά κεραμίδια είναι δοκιμασμένο προϊόν στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Δουλεύονται εδώ για πάνω από 30 χρόνια και μόνο εμείς σαν MACON έχουμε διαθέσει πάνω από 1.000.000m2 σε μια 20ετία.

13. Είναι σχετικά αθόρυβα: Η βροχή πέφτοντας δε μεταφέρει στο εσωτερικό ιδιαίτερους θορύβους.

14. Είναι από τα υλικά που χρειάζονται μίνιμουμ συντήρηση. Περισσότερο πρέπει κανείς να τσεκάρει τα συστήματα των υδροροών παρά τα ίδια τα κεραμίδια.

15. Είναι εύκολα επισκευάσιμα.

16. Είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τις άλλες γνωστές επικαλύψεις.

πηγή: texnikos.gr   

ασφαλτόπανο: μονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται για υγρομονώσεις σε σκεπές και δώματα. Υπάρχει σε διάφορα πάχη και ποιότητες, με ή χωρίς ψηφίδα.

Πηγή: olagiatospiti.com   

βιοκλιματικός σχεδιασμός: Βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα κάθε περιοχής, στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων εσωκλιματικών συνθηκών (θερμική και οπτική άνεση, ποιότητα αέρα) με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες περιβαλλοντικές πηγές (ήλιο, αέρα - άνεμο, νερό, έδαφος).

Πηγή: ΚΑΠΕ, cres.gr   

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση, την ψύξη και το φωτισμό των κτιρίων.

Γρανιτοπλακάκι : Τα γρανιτοπλακάκια έχουν πιο πυκνή σύνθεση με περισσότερα πρόσμικτα. Είναι υδρόφοβα και πολύ ανθεκτικά κατά της τριβής, γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται σε χώρους μεγάλης κυκλοφορίας (π.χ. σούπερ μάρκετ). Θα τα βρείτε σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με τα περισσότερα να μοιάζουν με φυσικό γρανίτη.

Πηγή: Praktiker   

Δρυς Οακ - (Quercus Robur & Quercus Petraea) (βλέπε εικόνα)

Φύεται στη Δυτ. και Κεντρική Ευρώπη, Γαλλία, Πολωνία, Βαλτικές χώρες κλπ. Οι εξαιρετικές της μηχανικές ιδιότητες και η ωραία της εμφάνιση την καθιστούν περιζήτητη στη βιομηχανία επίπλων, στη βιομηχανία παρκέτων, στη ναυπηγική, καθώς και στην κατασκευή βαρελιών για κονιάκ, ουίσκι και κρασί.

Στην πατρίδα μας ήταν ιερή από τους μυθολογικούς χρόνους, αυτοφυής σε μεγάλες εκτάσεις και χρησιμοποιήσιμη ευρύτατα από τους ιστορικούς χρόνους. Η σημερινή έλλειψη του δένδρου δικαιολογείται από την εκτεταμένη αλόγιστη υλοτόμησή του για την κατασκευή των πλοίων του Βυζαντινού πολεμικού στόλου.

Έχει μέση πυκνότητα 0,67 (680 κιλά/μ³). Ξηραίνεται δύσκολα και στη φυσική ξήρανση του εσωτερικού των χοντρών κομματιών μπορεί να παραμείνει υγρή για πολλά χρόνια. Η τεχνική ξήρανση πρέπει να είναι αργή και προσεκτική. Έχει μεσαία "κίνηση". Έχει την ιδιότητα να οξειδώνει τα μέταλλα, ειδικά το σίδηρο και το χάλυβα. Γι' αυτό στις ενώσεις στα εξαρτήματα των κατασκευών πρέπει να χρησιμοποιούνται μη σιδηρούχα προϊόντα (non-ferrous metals). Οι μηχανικές του ιδιότητες είναι γνωστές και γενικά χρησιμοποιείται σαν μέτρο σύγκρισης των υπόλοιπων ξύλων.

Η δρυς είναι συνώνυμη με τη δύναμη, τη σταθερότητα και την αντοχή. Δουλεύεται εύκολα και δίνει ένα πολύ ωραίο φινίρισμα. Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία επίπλων (ειδικά σε εφαρμογές δημόσιας χρήσης όπως βιτρίνες και προθήκες Μουσείων), στη ναυπηγική και στη βιομηχανία παρκέτων για ιδιωτική και δημόσια χρήση, καθώς και στη βαρελοποιία. Χρησιμοποιείται επίσης για κατασκευή κόντρα - πλακέ και διακοσμητικού καπλαμά.

Πηγή: Κ.Σ.Τσίπηρας   

Ελαστομερές μονωτικό χρώμα κατακόρυφων επιφανειών:Συνιστάται για όλες τις κατάλληλα επεξεργασμένες οικοδομικές επιφάνειες όπως σοβάδες,σκυρόδεμα,τσιμεντοσανίδες, γυψοσανίδες κλπ. Είναι κατάλληλο για πλήρωση ρωγμών σύμφωνα με ΝΕΝ ΕΝ 1062-7, κατηγορία Α1 t/mA4. Διατηρεί μόνιμη ελαστικότητα, με μεγάλη ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, είναι αδιάβροχο, υδρατμοδιαπερατό και έχει καλή αντίσταση στην τριβή. Αποτρέπει επίσης την ανάπτυξη μυκήτων στην επιφάνεια.

Πηγή: sigmacoatings.gr   

ενδοδαπέδια θέρμανση: Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί επιτυχώς στην ηπειρωτική Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια και οδεύουμε προς την συμπλήρωση 25ετίας από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η θέρμανση δαπέδου στην Ελληνική επικράτεια . Έχουμε φτάσει σήμερα λοιπόν στο σημείο, το σύστημα αυτό της θέρμανσης να έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό. Η θέρμανση δαπέδου με θερμό νερό, είναι αυτή που έχει επικρατήσει με ποσοστό που αγγίζει το 95% στην χώρα μας έναντι άλλων συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης (π.χ. ηλεκτρικής αντίστασης). Η διαδικασία της λειτουργίας της δαπεδοθέρμανσης είναι πολύ απλή και έχει ως εξής : Το θερμό νερό προπαρασκευασμένο στην κατάλληλη θερμοκρασία από κάποια πηγή θερμότητας (π.χ. λεβητοστάσιο, αντλία θερμότητας, ηλιακό συγκρότημα κ.τ.λ.) διαρρέοντας το σύστημα των σωληνώσεων του δαπέδου θερμαίνει το θερμομπετόν, το οποίο θερμοσυσσωρεύει, υψώνει την θερμοκρασία του και θερμαίνει το χώρο. Μια δαπεδοθέρμανση θερμαίνει ένα χώρο κυρίως ακτινοβολώντας θερμοκρασία (65%) και κατά δεύτερο λόγο με μεταφορά (35%).

Η Ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί με νερό χαμηλής θερμοκρασίας, από 30°C έως 45°, που κυκλοφορεί σε σωλήνες εγκιβωτισμένους στο δάπεδο. Η θέρμανση διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο μέσω ακτινοβολίας ζεσταίνοντάς τον και προσφέροντας μια αίσθηση θερμικής θαλπωρής, με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Η χρήση του δαπέδου σα θερμαντικό σώμα είναι το χαρακτηριστικό που προσδίδει στη δαπεδοθέρμανση τη πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει. Στην πραγματικότητα, η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί ένα διαφορετικό είδος απόδοσης θερμότητας στον χώρο από αυτό που μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη. Κατά την λειτουργία του θερμαντικού σώματος λόγω ακτινοβολίας θερμαίνεται ο αέρας στους 50°C. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι ο καυτός αέρας αυξάνεται και η θερμότητα συσσωρεύεται στο ανώτερο μέρος του χώρου. Έτσι η θερμοκρασία σε ύψος 1.6 m από το δάπεδο που βρίσκεται το κεφάλι η θερμοκρασία είναι 24°C, ενώ στο δάπεδο η θερμοκρασία είναι περίπου17°C. Αντίθετα, η αρχή λειτουργίας του ενδοδαπεδίου συστήματος βασίζεται στην ικανότητα που έχει το δάπεδο ως ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα με μεγάλη θερμοχωρητικότητα να ακτινοβολεί ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη ροή ζεστού νερού σε χαμηλή θερμοκρασία κάτω από το τελικό δάπεδο. Έτσι, η θερμοκρασία στο δάπεδο είναι 25°C, ενώ σε ύψος 1.6 m η θερμοκρασία είναι 18 °C. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ιδανική κατανομή θερμοκρασίας για το ανθρώπινο σώμα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΑΠΕΔΟ-ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Πρόκειται για ένα μοντέρνο, υγιεινό, ευέλικτο, μακρόβιο και αρκετά οικονομικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης, που προσφέρει την μέγιστη δυνατή άνεση, με πολλά πλεονεκτήματα, όπως τα παρακάτω :

· Εξασφαλίζει ομοιόμορφη και υγιεινά κατανεμημένη θερμοκρασία στο χώρο από κάτω προς τα πάνω, καλύπτοντας έτσι την ιδανική συνθήκη θέρμανσης "ζεστά πόδια – κρύο κεφάλι"

· Με την χρήση ουσιαστικά ολόκληρου του δαπέδου ως μέσου ακτινοβολίας θερμότητας, επιτυγχάνει άμεση & ομοιόμορφη θέρμανση σε όλη την επιφάνεια του χώρου, χωρίς την παρουσία εστιών με μεγαλύτερη θερμοκρασία, όπως π.χ. οι χώροι κοντά στα θερμαντικά σώματα σε μια συμβατική θέρμανση

· Υγιεινότερες συνθήκες δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύστημα χαμηλών θερμοκρασιών (το νερό που κυκλοφορεί στους σωλήνες δεν ξεπερνάει τους 45°C), και δεν προκαλείται το φαινόμενο της «καμένης σκόνης» που συναντάμε σε άλλες μορφές θέρμανσης (και είναι από τις κύριες αιτίες εμφάνισης αλλεργιών) γιατί αποτρέπονται θερμικά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται από τα κοινά θερμαντικά με αποτέλεσμα την διατήρηση της υγρασίας του αέρα στο χώρο σε φυσιολογικά επίπεδα

· Προσφέρει υψηλή αισθητική στους χώρους που εφαρμόζεται, αφού η απουσία θερμαντικών σωμάτων αφήνει ελεύθερους χώρους για τοποθέτηση επίπλων και γενικά δεν δεσμεύει αρχιτεκτονικά την διακόσμηση και την χρηστικότητα των χώρων. Το σημαντικότερο όμως από αισθητικής πλευράς είναι το γεγονός ότι με την απουσία θερμαντικών σωμάτων αποτρέπονται οι μαυρισμένοι τοίχοι και τα ταβάνια

· Συνδυάζεται εύκολα με αυτοματισμούς για την θερμοκρασιακή αυτονομία των χώρων μεταξύ τους (π.χ. διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας στο καθιστικό από το υπνοδωμάτιο), όπως επίσης και με συγγενικά συστήματα π.χ. την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

· Χαμηλό λειτουργικό κόστος διότι για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, στην ενδοδαπέδια θέρμανση το νερό προσαγωγής είναι 30οC - 40οC ενώ στα κοινά θερμαντικά σώματα ανέρχεται στους 70οC - 80οC. Αυτή θερμοκρασιακή διαφορά έχει ως αποτέλεσμα, λιγότερες ώρες λειτουργίας του λέβητα και επομένως χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Συν τοις άλλοις:

· Εξοικονομεί χώρο στο διαμέρισμα

· Παρέχει δυνατότητα ανακαίνισης των χώρων

· Μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

· Κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα παντού

· Θερμαίνει με ευχάριστο και βιολογικώς ορθό τρόπο, καθώς ζεσταίνει περισσότερο τα άκρα, αφήνοντας πιο δροσερό το κεφάλι

· Δεν αναδύονται οσμές

· Δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμών, αφού δεν προεξέχουν σώματα καλοριφέρ

· Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε δωμάτιο

· Λόγω των ειδικών συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας, προστατεύονται έπιπλα, αντίκες, μουσικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής κλπ

· Είναι εύκολη στη ρύθμιση και στο χειρισμό

· Ηχομονώνει τα δάπεδα

Πηγή: economy.com   

ενεργειακά τζάμια: Όφελος έως και 750 ευρώ κάθε χρόνο προσφέρουν στον ένοικο ενός τυπικού διαμερίσματος τα νέας τεχνολογίας τζάμια, σε σχέση με τα απλά, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Αυτό προκύπτει από υπολογισμούς επιστημονικών ινστιτούτων αλλά και κατασκευαστών υαλοπινάκων που ερευνούν τρόπους για την καλύτερη «κλιματική συμπεριφορά» των δομικών υλικών.

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου Lund, που κατασκεύασαν πρόγραμμα μέτρησης εξοικονόμησης ενέργειας για τους υαλοπίνακες, και υπολογισμούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα ενεργειακά διπλά τζάμια στην Αθήνα μειώνουν ετησίως την κατανάλωση έως και κατά 7.400 κιλοβατώρες για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών εμβαδού 100 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη εξοικονόμηση ξεπερνά τις 10.000

κιλοβατώρες, στη Φλώρινα εκτοξεύεται στις 16.000, ενώ στα Χανιά πέφτει στις 5.000.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη «Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση σε ελληνικές πολυκατοικίες», που εκπόνησαν οι κ.κ. Δρούτσα και Μπαλαράς από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «τα μεγαλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης παρατηρούνται για την τοποθέτηση διπλών τζαμιών». Ωστόσο, «μόνο το 4% των κτιρίων έχει διπλούς υαλοπίνακες σε όλα τα κουφώματα και το 15% των πολυκατοικιών διαθέτει διπλούς υαλοπίνακες σε ορισμένα διαμερίσματα. Από τα καταγραφέντα κτίρια, το 65% δεν είναι θερμομονωμένα και το 81% δεν έχουν διπλά τζάμια». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που δεν έχουν συνηθισμένους διπλούς υαλοπίνακες στην Ελλάδα αλλά απλά τζάμια ξεπερνά τα 259 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

«Έχει πλέον σχεδόν καθιερωθεί η χρήση διπλών τζαμιών στα νέα κτίρια, τα οποία επιπλέον προσφέρουν και καλύτερη ηχομόνωση. Σε υπάρχοντα κτίρια, εάν στα πλαίσια μιας ανακαίνισης πρόκειται να αντικατασταθούν τα κουφώματα του κτιρίου, τότε είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν διπλά τζάμια. Η χρήση διπλών υαλοπινάκων μειώνει τις θερμικές απώλειες σε σχέση με τους απλούς υαλοπίνακες κατά 27%40%, και έως 46% για διπλούς υαλοπίνακες με θερμοδιακοπές στα πλαίσια», λέει ο κ. Κ. Μπαλαράς.

Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά είδη τζαμιών νέας τεχνολογίας που εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμότητας είτε να εισέρχεται στο κτίριο είτε να διαρρέει από το εσωτερικό του προς το περιβάλλον είναι οι επιλεκτικοί υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή εκπομπής (Low-e), των οποίων οι τιμές ξεκινούν από 70 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των εργατικών για την τοποθέτηση.

Επίσης, υπάρχουν τα τζάμια ηλιακού ελέγχου που επιτρέπουν στο φως να διαπερνά έ να παράθυρο ή μία πρόσοψη ενώ ταυτόχρονα διαχέουν και αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας. Έτσι ο εσωτερικός χώρος παραμένει πιο δροσερός. Στους συγκεκριμένους υαλοπίνακες υπάρχουν στρώσεις από ειδικά υλικά που απωθούν την ηλιακή θερμότητα ενώ τα τζάμια είναι διπλά, που σημαίνει ότι παρέχουν ιδιαίτερα καλή μόνωση. Οι τιμές για το συγκεκριμένο είδος τζαμιού ξεκινούν από 90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα εργατικά υπολογίζονται στα 20-50 ευρώ την ώρα ανάλογα με τη δυσκολία της τοποθέτησης (αν για παράδειγμα πρέπει να γίνει χρήση γερανού για την ανύψωση του τζαμιού στους ψηλούς ορόφους της πολυκατοικίας κ.ά.).

Όσο για τα συνηθισμένα διπλά τζάμια (ή και τριπλά), οι τιμές τους ξεκινούν από 40 ευρώ/ τ.μ. Αυξημένη θερμομονωτική ικανότητα έχουν οι υαλοπίνακες που στο διάκενό τους περιέχουν άλλο αέριο, όπως για παράδειγμα, αργό αντί για αέρα- τα οποία συνιστώνται κυρίως για μεγάλες γυάλινες επιφάνειες σε κτίρια γραφείων.

Το κόστος. «Για ένα σπίτι που ήδη κατοικείται και που έχει παράθυρα επιφάνειας 15 τ.μ. με απλό τζάμι, το κόστος των ενεργειακών υαλοπινάκων χωρίς τα εργατικά υπολογίζεται στα 1.000 με 1.450 ευρώ. Λόγω της εξοικονόμησης στο ρεύμα και το πετρέλαιο η απόσβεση γίνεται μέσα σε δύο χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Λούσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων. «Αν όμως η εγκατάστασή τους γίνει σε υπό ανέγερση κατοικία δεν υπάρχει επιβάρυνση αφού γλιτώνεις χρήματα από τα κλιματιστικά και τα θερμαντικά σώματα, τα οποία δεν χρειάζεται να είναι τόσο ισχυρά λόγω της μεγάλης θερμομόνωσης που προσφέρουν οι υαλοπίνακες νέας τεχνολογίας», υποστηρίζει ο ίδιος.

Πηγή: Ta nea.gr   

εξωτερικός συναγερμός: Τα εξωτερικά radar αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας και μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο στα κτίσματα του χώρου, οπότε αποφεύγεται η επαφή του προσωπικού με τους εισβολείς, επαφή που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Εάν καλύπτεται η περίμετρος με τη χρήση δεσμών, τότε ο συναγερμός θα δώσει την ανάλογη ένδειξη πριν καν πλησιάσουν οι εισβολείς στα κτίρια, με αποτέλεσμα είτε εκείνοι να φοβηθούν και να τραπούν σε φυγή είτε το προσωπικό επιφυλακής που μπορεί να βρίσκεται μέσα στο κτίριο ή σε κάποιο άλλο σημείο, να έχει όλο τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εισβολείς θα διένυαν όλο τον εξωτερικό χώρο, θα έμπαιναν μέσα στο κτίριο και τότε θα ενεργοποιούνταν ο συναγερμός. Όμως σε αυτήν την περίπτωση η επαφή θα ήταν αναπόφευκτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οπότε η χρήση φωτοηλεκτρικών ανιχνευτών δέσμης διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιθυμητή περιμετρική προστασία του χώρου και εμποδίζει τους εισβολείς να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Ειδικά η χρήση τους είναι απαραίτητη σε χώρους όπως οι απομακρυσμένες αποθήκες, που δεν έχουν προσωπικό φύλαξης καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, έστω ότι έμπαινε κάποιος διαρρήκτης και δεν υπήρχαν τοποθετημένες περιμετρικά δέσμες, τότε θα είχε την άνεση να μπει μέσα στον εσωτερικό χώρο και στην καλύτερη περίπτωση θα προλάβαινε να προβεί σε αρπαγή ή σε καταστροφή των αντικειμένων που βρίσκονται μέσα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να υπήρχε επαφή με ενδεχόμενο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εμπλεκόμενων προσώπων.

 

Πηγή: smarteck.gr   

 

επισμαλτωμένα κεραμίδια (smalto): Τα κεραμίδια αυτά διακρίνονται για την επικάλυψη με σμάλτο και έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε παγετό, υδατοπερατότητα, στρέβλωση και αντοχή.

 

Europa 600: Η σειρά "EUROPA 600" είναι ένα συρόμενο θέρμο-ηχομονωτικό σύστημα αλουμινίου, το οποίο είναι κατάλληλο με την κατασκευή επάλληλων και χωνευτών κουφωμάτων.

Εκτός απο τα προφίλ της σειράς, για την κάλυψη των αναγκών στις κατασσκευές χρησιμοποιούμε και προφίλ απο την σειρα "EUROPA 2000". Διαθέτει τρείς τύπους φύλλων, δύο για τζάμι (με λαβή και χωρίς) και ένα για παντζούρι, καθώς και δύο τύπους σωληνωτών οδηγών, έναν απλό και έναν με υποδοχή για Inox, στο οποίο επιτυγχάνεται καλύτερη ολίσθηση των φύλλων στους οδηγούς. Η θερμοδιακοπή στα προφίλ επιτυγχάνεται με την προσθήκη ρυτίνης στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, όπου στη συνέχεια γίνεται ο διαχωρισμός απο έναν δίσκο κοπής 5mm. Δέχεται κλειδαριές μονού ή πολλαπλού κλειδώματος για μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς και κουμπωτά αρμοκάλυπτρα για τη βελτίωση της αισθητικής. Παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης διπλών υαλοπινάκων πάχους έως 23mm. Η κατεργασία των προφίλ γίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο πρεσάκι 600 της PIEJA. Επίσης, μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων όλων των μεγάλων Ευρωπαϊκών Εταιριών καλύπτει κάθε τύπο κατασκευής του συστήματος.

Πηγή:profil.gr   

Europa 2000: Η σειρά "EUROPA 2000" είναι ένα συρόμενο σύστημα, κατάλληλο για την κατασκευή επάλληλων και χωνευτών κουφωμάτων. Διαθέτει δύο διαφορετικά φύλλα (ίσια και οβάλ απλά ή με ενσωματωμένη λαβή) και δύο τύπους οδηγών, σωληνωτούς και χαμηλούς με προσθήκη inox ή αλουμινίου. Ο κατασκευαστής έχει τη δυνατότητα τεσσάρων επιλογών στη κατασκευή των κουφωμάτων:

- να χρησιμοποιήσει τον ίδιο χαμηλό ή σωληνωτό οδηγό περιμετρικά, κόβοντας τον 45°.

- να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικούς οδηγούς, χρησιμοποιώντας τον χαμηλό στο επάνω και κάτω μέρος και διαφορετικό πλευρικό, κόβοντας τον 90°.

Τέλος, έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικούς τρόπους στη κατασκευή των φύλλων:

- να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το ίσιο ή το οβάλ φύλλο περιμετρικά.

- να χρησιμοποιήσει το συνδυασμό του οβάλ ή του ίσιου φύλλου και του αντίστοιχου φύλλου με τη λαβή.

Χρησιμοποιεί ράουλα μονά, διπλά ή και τετραπλά, με ροδάκι διαμέτρου 27mm. Παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης μονών υαλοπινάκων πάχους από 4mm και διπλών έως 20mm.

Πηγή:profil.gr   

ηλεκτροστατική βαφή:Ηλεκτροστατική βαφή είναι η επικάλυψη του αλουμινίου με ειδικές εποξειδικές, εποξύ-πολυεστερικές ή με πολυεστερικές ρητίνες, με σκοπό αφ' ενός την προστασία από την διάβρωση, αφ' ετέρου δε την επίτευξη του επιθυμητού χρωματισμού και εμφάνισης.

Πηγή: ΗellasCams   

ημιυπαίθριος χώρος: είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, με μία τουλάχιστον πλευρά ανοιχτή προς κοινόχρηστο – ακάλυπτο χώρο οικοπέδου,με τις υπόλοιπες πλευρές να ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία, που χρησιμοποιείται για την μετακίνηση ή προσωρινή διαμονή ανθρώπων.

Οι ημιυπαίθριοι χώροι :

Δεν προσμετρούνται στον Συντελεστή δόμησης.

Προσμετρούνται στην Κάλυψη και στον Όγκο.

Έχουν επιφάνεια έως 15% της επιτρεπόμενης δομήσιμης επιφάνειας.

Κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο.

Έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,5 μέτρων.

Έχουν βάθος ίσο ή μικρότερο των 1,8 μέτρων. 

Θερμοδιακοπή: είναι η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

Το μυστικό στα συστήματα θερμοδιακοπής κρύβεται στο πολυαμίδιο. Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων.

Είναι το μονωτικό υλικό που τοποθετείται σαν μπαρέτα στη διατομή του προφίλ και αποτελεί ουσιαστικά μια θερμοπλαστική ρητίνη. Αυτό που πρακτικά κάνει, είναι να διακόπτει τη μετάδοση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κουφωμάτων, λόγω του ότι αποτελεί κακό αγωγό θερμότητας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να βοηθάει στην τελειοποίηση και την αρτιότητα μιας στιβαρής τελικής κατασκευής.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, μειώνουν την απώλεια θερμότητας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ' ότι τα απλά κουφώματα αλουμινίου.

Πολλές εταιρείες παραγωγής αλουμινίου διαθέτουν στην αγορά συστήματα με θερμοδιακοπή, τα οποία ωφελούν όλους, όχι μόνο από οικονομική, αλλά και από περιβαλλοντολογική σκοπιά:

- Εξοικονόμηση ενέργειας

- Μείωση δαπανών κλιματισμού

- Μείωση θερμικής απώλειας το χειμώνα

- Ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας για κλιματισμό το καλοκαίρι

- Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες

- Μείωση συμπύκνωσης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ

- Χαμηλή διαπερατότητα αέρα

- Ηχομόνωση

Κατά συνέπεια, τα θερμοδιακοπτόμενα συστήματα κουφωμάτων αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αλλά και για να γλιτώσουμε από «μπελάδες» που ίσως προέκυπταν κάποια στιγμή από τα απλά, μη μονωμένα κουφώματα.

 

Πηγή:kolonas.gr   

 

 

Θερμοπρόσοψη

Ως εξωτερική θερμομόνωση ορίζεται ένα σύστημα στο οποίο η µόνωση δεν διακόπτεται στα σημεία ένωσης των διαφορετικών δοµικών στοιχείων. Η θερµοπρόσοψη εφαρµόζεται από τη δεκαετία του 1960 στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, προσφέροντας ιδιαίτερη ευελιξία στην κατασκευή καθώς το θερµοµονωτικό υλικό τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου, µετά την αποπεράτωση των εργασιών κατασκευής της τοιχοποιίας και αποτελώντας την πλέον αποτελεσµατική λύση για την αναδροµική θερµοµόνωση υφιστάµενων κτιρίων.

Στην εφαρμογή της θερµοπρόσοψης µπορούν να χρησιµοποιηθούν η διογκωµένη πολυστερίνη, η εξηλασµένη πολυστερίνη και ο πετροβάµβακας.

 

Πηγή: Βικιπαίδεια     

 

 

Ιρόκο (ξύλο):Βοτανική ονοµασία: Chlorophora excelsa. (δες εικόνα)

Οικογένεια: Moreaceae.

Κοινές ονοµασίες: African Teak, Moreira, Abang, Mvule, Iroko, Mvuli, Kambala, Odum.

Προέλευση: Το τροπικό είδος Iroko ευδοκιµεί σε όλη την Τροπική Αφρική, από την ακτή του Ελεφαντοστού ως την Αγκόλα, την Κένυα και την Ανατολική Αφρική και µέχρι το Κονγκό και το Μπενίν.

Στοιχεία δέντρου: Τα δέντρα αναφέρονται να είναι µεγάλου µεγέθους, φθάνοντας το ύψος των 49 m, µε διάµετρο κορµών µέχρι και 300 cm. Οι κορµοί είναι συνήθως ευθείς και κυλινδρικοί, ενώ τα κλαδιά ξεκινούν από τα 24 m περίπου.

Περιγραφή του ξύλου και των ιδιοτήτων του.

• Χρώµα ξύλου: Το σοµφό ξύλο είναι σχεδόν λευκό µέχρι ανοιχτό κίτρινο. Το εγκάρδιο είναι χρυσό-πορτοκαλί µέχρι καφετί στο χρώµα. Οι δακτύλιοι είναι ευδιάκριτοι στις εγκάρσιες τοµές. Συχνά παρουσιάζονται µεγάλες ποσότητες ανθρακικού άλατος ασβεστίου που δηµιουργούν στο ξύλο σκοτεινότερες ζώνες, ενώ ο συνδυασµός µε τις ήδη προϋπάρχουσες κίτρινες ζώνες του σοµφού ξύλου, προσδίδουν µια πολύ ελκυστική εµφάνιση.

• Πυκνότητα: Έχει µέτρια πυκνότητα που κυµαίνεται από 0,55 έως 0,78 g/cm³ µε µέση πυκνότητα περίπου 0,64 g/cm³.

• Σκληρότητα: Το ξύλο αναφέρεται να είναι µέτρια σκληρό. Μπορεί να συγκριθεί µε το Teak στις περισσότερες ιδιότητές του.

• Σταθερότητα: Το ξύλο έχει καλή διαστασιακή σταθερότητα και διατηρεί τη µορφή του µετά την κατασκευή.

• Φυσική διάρκεια: Το εγκάρδιο ξύλο είναι «πολύ ανθεκτικό» σε φυσική διάρκεια. Το σοµφό ξύλο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στους τερµίτες της Αφρικής, όµως είναι ευαίσθητο στο έντοµο Lyctus.

• Κατεργασία: Το ξύλο αν και είναι µέτριας σκληρότητας, είναι παρόλα αυτά ανθεκτικό. Είναι εύχρηστο τόσο στη µηχανική κατεργασία όσο και µε εργαλεία χειρός. Η κοπή γίνεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία όµως εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης αλάτων ασβεστίου αµβλύνει πολύ γρήγορα τα κοπτικά µέσα. Ανταποκρίνεται καλά στο βίδωµα και στο τρύπηµα. Απαιτείται προετοιµασία της επιφάνειας για να γίνει καλύτερα η συγκόλληση, όπου καλό είναι να αποφεύγονται οι κόλλες καζεΐνης γιατί χρωµατίζουν το ξύλο. Για να έχει επιτυχία η βαφή θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιµασία της επιφάνειας, καθώς και γέµισµα των πόρων του ξύλου. Στο πλάνισµα, το τόρνεµα και στο φινίρισµα η ανταπόκρισή του είναι καλή.

• Ιδιότητες - ιδιαιτερότητες: Αναφέρεται να έχει καλές µηχανικές ιδιότητες, συγκρίσιµες µε αυτές του Teak. Έχει καλή αντοχή σε στατική κάµψη, καθώς και σε θλίψη και µέτρια αντοχή σε σκληρότητα και κρούση, ενώ λεκιάζει πολύ εύκολα. ∆εν έχει κάποια χαρακτηριστική οσµή, περιέχει όµως ουσίες που αµβλύνουν τα εργαλεία και τα κοπτικά µέσα, ενώ κάποιες από αυτές δηµιουργούν δερµατίτιδες όταν έρχονται σε επαφή µε το δέρµα. Από τη σκόνη του Iroko έχουν αναφερθεί έντονη καταρροή στη µύτη, δύσπνοια και φαγούρα. Έχει αυξηµένη φωτοευαισθησία και αλλάζει εύκολα και γρήγορα χρώµα όταν χρησιµοποιείται σε εξωτερικές κατασκευές.

• Χρήσεις: Χρησιµοποιείται στην κατασκευή επίπλων, ειδικότερα πάγκων εργαστηρίων, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στα χηµικά αντιδραστήρια. Επίσης στην κατασκευή δαπέδων, σκαλών, σκαφών και πλοίων, ενώ έχει εφαρµογές σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως σε εξωτερικά κουφώµατα, αλλά και σε κατασκευές σε λιµάνια. Χρησιµοποιείται και ως διακοσµητικός καπλαµάς και σε επενδύσεις τοίχων.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την πτυχιακή εργασία "ΜΕΛΕΤΗ - ΣΥΛΛΟΓΗ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΥΛΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ" της κ. ΣΑΡΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗ.  

 

 

Κληροτεμάχιο:  Ως κληροτεμάχια νοούνται τα αγροτεμάχια που παραχωρήθηκαν ως αγροτικοί κλήροι από το ελληνικό δημόσιο σε ακτήμονες καλλιεργητές για αγροτική τους αποκατάσταση με τίτλους κυριότητας από το Υπουργείο Γεωργίας  ή τη Διεύθυνση Γεωργίας του κάθε νομού ή την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι κτηματολογημένα βάσει του Ν.  478/1943 και εφαρμόζονται σε αυτά οι διατάξεις της εποικιστικής νομοθεσίας από την οποία διέπονται. Θεωρείται δε , ο πιο ισχυρός νομικά τίτλος γης.

 

 

laminate (λαμινέιτ): το laminate πάτωμα αποτελείται από τέσσερα στρώματα:

1. Πολύ ανθεκτικό στρώμα διάφανης μελαμίνης από συνθετικό ρετσίνι

2. Το διακοσμητικό χαρτί με σχέδια ξύλου

3. Το κυρίως σώμα αποτελούμενο από HDF (υψηλής πυκνότητας μοριοσανίδα)

4. Σταθεροποιητική βάση, ανθεκτική στην υγρασία, με σύνθεση από πυκνή επίσης μοριοσανίδα

Κατασκευή laminate πατώματος

Το διακοσμητικό χαρτί είναι που δίνει τα διαφορετικά σχέδια ξύλου, ενώ η μεγάλη αντοχή εξασφαλίζεται από την πολύ ανθεκτική επίστρωση μελαμίνης. Στα καλής ποιότητας laminate δάπεδα τα διαφορετικά στρώματα συμπιέζονται ταυτόχρονα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (οπότε το laminate λέγεται DPL-direct pressure laminate).

Η σύνθεσή τους είναι 90% από ξύλο. Κάθε εργοστάσιο έχει το δικό του ανανεώσιμο δάσος από το οποίο προμηθεύεται την πρώτη ύλη. Το υπόλοιπο 10% είναι σταθεροποιητές και συνθετικό ρετσίνι απόλυτα φιλικά στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δεν περιέχουν καμία απολύτως ουσία μη επιτρεπτή όπως ακριβώς και το φυσικό ξύλο. Αντίστοιχο άλλωστε είναι το υλικό που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούμε για ντουλάπια και πάγκους κουζίνας, ντουλάπες κρεβατοκάμαρας κλπ.

 Πηγή: materia.gr    

Μονομπλόκ (Μπετόν):Τα τοιχώματα γίνονται ένα με το πάτωμα για μεγαλύτερη ενίσχυση και αντισεισμικότητα (μονό-μπλοκ) με την έκχυση μπετόν υπερύψηλης αντοχής απευθείας στην οικοδομή. 

 Μπόιλερ: Είναι ένα δοχείο αποθήκευσης ζεστού νερού που διατηρεί πάντα την επιθυμητή θερμοκρασία και διατίθεται άμεσα την στιγμή της ζήτησης.

Τα δοχεία αποθήκευσης μπορούν να βρίσκονται είτε εσωτερικά του λέβητα είτε εξωτερικά, συνδεδεμένα με τον λέβητα ώστε να σχηματίζουν ένα σύστημα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού με μοναδικό και πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Πηγή:chaffoteaux.gr   

 

 

Ντάου(DOW ή εξηλασμένη πολυστερίνη):     Η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS - Extruded polystyrene) είναι ελαφρύ, θερμομονωτικό υλικό με βάση την πολυστερίνη. Παράγεται σε πλάκες με την μέθοδο της εξέλασης και έχει μονωτικές ιδιότητες λόγω παγίδευσης αερίου σε κλειστές κυψελίδες. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι κλειστοί πόροι και η έλλειψη απορρόφησης νερού, κάτι που κάνει την εξηλασμένη πολυστερίνη κατάλληλη για εφαρμογές σε υψηλή υγρασία.

Η παραγωγή της εξηλασμένης πολυστερίνης γίνεται με εξέλαση, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται πολυμερισμός της θερμοπλαστικής πολυστερίνης. Σημαντικό μέρος του προϊόντος αποτελεί προωθητικό αέριο με χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, το οποίο προσφέρει και επιβραδυντική επίδραση στη φωτιά. Το αέριο αυτό είναι ο χλωροφθοράνθρακας HCFC 142b

 

Πηγή:wikipedia.org   

 

ξυλότυπος: Το καλούπι των στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος μιας κατασκευής.

Ορεγγκον Πάϊν: (Δες εικόνα) Φύεται στις Δυτ. ΗΠΑ και Καναδά. Καλλιεργείται στο Ην. Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Στις περιοχές όπου είναι αυτοφυές συχνά μεγαλώνει σε ύψος έως και 50μ. και με πάχος κορμού έως 1,5μ. Πολλές φορές δεν έχει καθόλου κλαδιά έως ύψος 30μ. . Συνήθως διατίθεται ξεφαρδισμένο σε πάχη έως 100 χλσ. , πλάτος έως 300 χλσ. και μήκη 4,2μ. με 4,8μ. Γενικώς εξάγεται σε όλο τον κόσμο υπό μορφή αρίστης ξυλεία και κόντρα πλακέ. Έχει χρώμα που ποικίλλει από κίτρινο καφέ έως ανοιχτό κόκκινο καφέ, με ίσα νερά που μερικές φορές είναι κυματοειδή ή σπιράλ. Έχει μέση πυκνότητα 0.53 (530 κιλά/μ³). Έχει την τάση να είναι ρητινώδες. Ξηραίνεται γρήγορα και καλά χωρίς μεγάλες παραμορφώσεις ή σκισίματα, αλλά οι ρόζοι έχουν την τάση να ανοίγουν και να χαλαρώνουν. Παρουσιάζει μικρή κίνηση. Το ξύλο από τις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού είναι βαρύτερο, σκληρότερο και δυνατότερο από το ξύλο των ορεινών περιοχών.

Δουλεύεται πιο δύσκολα από τα άλλα εμπορικά μαλακά ξύλα, με εργαλεία χεριού ή μηχανικά και στομώνει τα εργαλεία που πρέπει να είναι πάντα καλοακονισμένα. Οι σκληροί ρόζοι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Για καρφώματα, συνίστάται τρύπημα. Βιδώνεται και κολλιέται εύκολα. Σκουραίνει εύκολα με χρωστικές και δίνει πολύ όμορφο φινίρισμα.

Το "Όρεγκον Πάϊν" έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό του τη δύναμη του και τη διάθεση του σε μεγάλες διαστάσεις. Είναι από τα πιο γνωστά ξύλα για βαριές οικοδομικές κατασκευές και για δοκάρια σε στέγες. Επίσης χρησιμοποιείται στην ξυλουργική για εσωτερικές και εξωτερικές κατασκευές, πασσάλους, σε κατασκευές για παραθαλάσσιες αποβάθρες, στη ναυπηγική και στη βαρελοποιία.

Στην Ελλάδα εισάγονται, επίσης τα είδη: πόπλαρ (λευκά), κερασιά, καρυδιά, λευκή δρυς, δεσποτάκι ή σφένδαμος ή κελεμπέκι.

Πηγή: Κ.Σ.Τσίπηρας    

 

Πετροβάμβακας: Ο πετροβάμβακας είναι θερμο μονωτικό υλικό που συγχρόνως προσφέρει θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυροπροστασία στα κτίρια υπερέχοντας από άλλα μονωτικά υλικά. Η μόνωση με πετροβάμβακα εγγυάται την εξοικονόμηση ενέργειας και τα χρήματα που επένδυσατε στην μόνωση θα αποσβεστούν σε μερικά χρόνια.

Ο πετροβάμβακας είναι ένα μονωτικό υλικό ανόργανης προελεύσεως για την θερμική και ακουστική μόνωση, καθώς και για πυροπροστασία προορισμένο για την οικοδομή, τη βιομηχανία και την ναυπηγική. Τα ακατέργαστα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του πετροβάμβακα είναι πετρώματα όπως διαβάσης και δολομίτης και σε μικρότερη έκταση βασάλτης και μπρικέτες από την ανακύκλωση υλικών με την προσθήκη τσιμέντου – ανακύκλωση χάρη στην οποία επιτυγχάνεται πλήρης ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση όλων των υλικών.

Οι κύριες χημικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στη σύνθεση των προαναφερθέντων ακατέργαστων υλικών είναι τα οξείδια του πυρίτιου, αλουμινίου, ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές, τα ακατέργαστα υλικά τοποθετούνται σε ένα κλίβανο όπου τήκονται σε θερμοκρασία πάνω από 1400°C. Σε αυτή τη φάση τήξης των ακατέργαστων υλικών, χρησιμοποιείται γαιάνθρακας ως ενεργειακή πηγή. Ως πρόσθετη πηγή ενέργειας, χρησιμοποιείται πετρέλαιο για την αποτέφρωση των αερίων του καπναγωγού.

Με ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα καθαρισμού των αερίων του καπναγωγού, σκόνη και μονοξείδιο του άνθρακα κατακρατούνται, ενώ ένα μεγάλο μέρος ενέργειας επιστρέφει στην διαδικασία παραγωγής. H μάζα που παράγεται από τη διαδικασία τήξης στον κλίβανο καταλήγει σε διάταξη που δημιουργεί τις ίνες με μηχανισμό φυγοκέντρισης. Ο μηχανισμός διαλύει τη μάζα σε σταγόνες και διερχόμενος αέρας διασπά τις σταγόνες σε ίνες. Οι ίνες περνάνε μέσα σε ένα θάλαμο συγκέντρωσης και έτσι επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός αρχικού στρώματος μονωτικού υλικού από πετροβάμβακα.

 

Πηγή: knaufinsulation.gr    

 

ραντιέ: Γενική κοιτόστρωση ή Radier (γαλλική λέξη που  προφέρεται: ραντιέ). Σ’αυτή την περίπτωση στηρίζουμε τις κολώνες της  οικοδομής σε μία παχιά (0,60μ ή και περισσότερο) πλάκα από μπετόν αρμέ.  Μ’αυτό τον τρόπο η επιφάνεια της γης πάνω στην οποία θα μοιραστούν τα  φορτία των κολωνών είναι η μέγιστη δυνατή. Συνεπώς η πίεση που ασκεί η  οικοδομή στη γή είναι η ελάχιστη δυνατή. Έτσι ο τρόπος αυτός είναι  απαραίτητος όπου το υπέδαφος είναι μαλακό ή έχει νερά. Είναι ίσως  φαινομενικά ο ακριβότερος τρόπος θεμελίωσης, αφού απαιτεί περισσότερο  μπετόν από όλους τους τρόπους. Ωστόσο μ’αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε  κάποιες οικονομίες, αφού το καλούπωμα που θα χρειαστεί είναι πολύ  λιγότερο. Έτσι ο εργολάβος σας θα μπορέσει να σας δώσει μία καλύτερη  τιμή για τα κυβικά αυτά. Επίσης μάλλον θα γλυτώσετε μ3 εκσκαφής, αφού  δεν θα χρειαστεί να σκάψετε το ίδιο βαθειά. Θα γλυτώσετε επίσης το  μπετόν του δαπέδου του υπογείου, αφού η ίδια η κοιτόστρωση θα είναι αυτό  το δάπεδο. Ακόμα θα κερδίσετε χρόνο (7-10 ημέρες για μία μέση  οικοδομή). Δεν θα χρειαστεί να μπαζώσετε τα πέδιλα. Δεν θα χρειαστεί να  κάνετε μόνωση κάτω από το δάπεδο του υπογείου (κροκάλα και νάϋλον).  Καθώς τα εργατικά θα είναι λιγότερα, τα ένσημα επίσης θα είναι λιγότερα.

 

Πηγή: alpha6.gr   

 

 

τζάκι: Παραδοσιακό τζάκι (ανοιχτού τύπου)

1. Είναι κατασκευασμένα από πυρότουβλο ή μαντέμι

2. Ζεσταίνουν τοπικά όπου φτάνει η ακτινοβολία .

3. Είτε δουλεύουν είτε όχι, η καμινάδα λειτουργεί σαν ένας αγωγός που ρουφάει μέσα από το σπίτι τεράστιες ποσότητες αέρα από 200- 400 m3 ανά ώρα. Σύμφωνα δε με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, αντίστοιχες ποσότητες κρύου αέρα, θα μπουν στο σπίτι με ότι αντίστοιχα αυτό συνεπάγεται. Θυμηθείτε την παροιμία «μπροστά πείρα και πίσω κλαδευτήρα.» Όταν λειτουργεί το τζάκι, έχουμε μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας απ' ότι όταν δεν λειτουργεί. Να σημειώσετε, ότι όταν είναι σβηστό, ακόμα και με κλειστό το τάμπερ, έχουμε απώλειες λόγω του ότι το διάκενο που υπάρχει αθροιζόμενο είναι 15cm2.

4. Η φωτιά δεν ελέγχεται παρά μόνον από το πόσα ξύλα του βάζουμε.

5. Χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή απόδοση ενέργειας 10-15%.

6. Ρυπαίνουν πολύ το περιβάλλον, Υπάρχουν μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι που καίει καυσόξυλα ρυπαίνει το περιβάλλον όσο ένας καυστήρας μιας μέσης πολυκατοικίας. Αποφασίζοντας κάποιος να τοποθετήσει ένα παραδοσιακό τζάκι, ουσιαστικά ακυρώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την θερμομόνωση του κτηρίου, μια και ανοίγει ουσιαστικά μια τρύπα στην οροφή.

7. Δεν παρέχουν καμία ασφάλεια

Ενεργειακό τζάκι (κλειστού τύπου)

Τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1.Μονού τοιχώματος. Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι.

Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά , με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων. Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου μέχρι 60-70 m².

1. Κύρια είσοδος και ρυθμιστής εισαγωγής αέρα καύσης (για τον έλεγχο της κατανάλωσης ξύλων)

2. Air wash (εισαγωγή αέρα για την μείωση λερώματος του τζαμιού)

3. Εξαγωγή καπναερίων

4. Είσοδος φρέσκου αέρα για θέρμανση

5. Φρέσκος αέρας για θέρμανση μεταξύ συσκευής και περιβλήματος.

6. Κίνηση του αέρα καθώς θερμαίνεται

7. Έξοδος θερμού αέρα από περσίδες στον χώρο

2. Τριπλού τοιχώματος. Τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο.

Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες , από όπου διοχετεύονται στον χώρο.

Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 m².

Ανάλογα την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων.

Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή καύση) είναι περιορισμένοι.

 

Διαφορές παραδοσιακού –ενεργειακού τζακιού

 

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ 
ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ
ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΟΠΙΚΑ ΟΠΟΥ  ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΘΕΡΜΑΙΝΟΥΝ ΑΕΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΡΟΥΦΑΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 200-400 m³/h ΑΕΡΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΩΝΕΙ

Η  ΠΟΡΤΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΞΥΛΩΝ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ

ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΞΥΛΟΥ

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ 10-15 % ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ 70-85 % ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ  ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕ

ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΩΤΙΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τζάμια triplex: Όταν σπάσει ένα κοινό γυαλί δημιουργούνται πολλά ακανόνιστα μεγάλα και κοφτερά κομμάτια, που μπορούν εύκολα να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Με τη χρήση τζαμιών τύπου Triplex, μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο τραυματισμού αφού το γυαλί σε περίπτωση βίαιης θραύσης παραμένει προσκολλημένο σε ειδική μεμβράνη που το συγκρατεί. Η μεμβράνη στα τζάμια Triplex ενισχύει και την προστασία του χώρου, καθώς τα γυαλιά δεν πέφτουν, ώστε ο χώρος να μείνει κενός.

 

Πηγή: estia.net

 

                                                                                               

 

 

Mpotsis Real Estate οn Facebook

Κτηματομεσιτική Κ.Μπότσης

 

 


Λεωφόρος Μαρκοπούλου (Google maps)

Ωρωπός   Τ.Κ 19015
Τηλ:2295039607

Fax:2295039608

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.mpotsis.gr

Μέλος του συλλόγου Μ.Α.Σ

ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ 067058303000Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

 

,фото,белые , синие крыши ,стоимость ,цены,дом , oropos,botsis,günstige,haus,immobilien verkaufen ,griechenland,meerblick,Оропосского,Оропос,вилла ,греции ,купить, моря,продажа,цена,квартиры, недорого, на побережье,стоимость, дешевые ,афины,покупка ,дома ,греции, моря,botsis real estate,immobilien  griechenland kaufen,hauschen,黄金签证物业| 访问希腊,

Copyright © 2019 Κτηματομεσιτική Κ. Μπότσης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.