HomeΜεταβίβαση ακινήτου

Google Translation

Μεταβίβαση ακινήτου

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
 
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 31/12/2005 υπήρχαν 2 φόροι στις μεταβιβάσεις:
Ο φόρος μεταβίβασης 3% για τις μεταβιβάσεις από επαχθή αιτία (αγοραπωλησίες κ.λ.π.)
Ο φόρος από χαριστική αιτία για τις μεταβιβάσεις κληρονομιών –δωρεών –γονικών παροχών που εκφράζονταν με τις 3 κλίμακες.
Από την 1/1/2006 ισχύουν 5 φόροι γιατί προστέθηκαν και ο ΦΑΥ,το τέλος συναλλαγών, και ο ΦΠΑ.

Έτσι οι επιβαρύνσεις  κατά την μεταβίβαση ενός ακινήτου προέρχονται από:
Φόρο για την μεταβίβαση 3%.
Τα συμβολαιογραφικά 1,2%
Τα μεσιτικά 2%
Τα δικηγορικά 0,01 έως 1,00%
Οι μεταγραφές στο υποθηκοφυλάκιο από 0,475% έως 0,775%
Από τις επιβαρύνσεις με ΦΥΤ (φόρος υπέρ τρίτων) και
Από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών οι οποίες αποτελούν την βάση υπολογισμού όλων των παραπάνω.Ειναι  φυσικό να επιβαρύνεται περισσότερο όταν αυξάνουν και οι αντικειμενικές αξίες.

Η αμοιβή του δικηγόρου
Η παρουσία του δικηγόρου στην σύνταξη του συμβολαίου πλέον είναι προαιρετική .
 Το ελάχιστο όριο αμοιβής του δικηγόρου για την σύνταξη ιδιωτικών εγγράφων ή σχεδίων δημοσίων εγγράφων ή για κάθε είδους δικαιοπραξία (και για τα ακίνητα) διαπραγματεύεται:

  Η παρουσία αυτή είναι και χρήσιμη διότι ό δικηγόρος μας προστατεύει από τις δυσνόητες φράσεις και φροντίζει για τα συμφέροντα μας κατά την σύνταξη των συμβολαίων δικηγόρος πριν από την σύνταξη των συμβολαίων ελέγχει τους τίτλους ιδιοκτησίας στα βιβλία μερίδων του υποθηκοφυλακείου. Ελέγχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, αλλά ελέγχει και την νομιμότητα του ακινήτου. Άλλη μέριμνα του δικηγόρου είναι να ελέγξει αν υπάρχουν στο ακίνητο δηλαδή κατασχέσεις, υποθήκες, προσημειώσεις, διεκδικήσεις από άλλα πρόσωπα ή από το δημόσιο κ.λπ.
   Ο νομικός έλεγχος του ακίνητου συνήθως  χρεώνεται επιπρόσθετα.


Η αμοιβή του συμβολαιογράφου
 
    Ο συμβολαιογράφος εφαρμόζει σωστά τους νόμους και πάντα αντικειμενικά συμπεριφέρεται προς το συμφέρον και των δυο πλευρών(αγοραστή και πωλητή).
    Η αμοιβή του για μεταβιβάσεις ακινήτων, για γονικές παροχές,για δωρεές κ.λπ. υπολογίζεται με συντελεστή 1,2% επί της πραγματικής αξίας του ακινήτου(χωρίς ανώτατο όριο ποσού).Η πραγματική αξία του ακινήτου θεωρητικά είναι η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο (αντικειμενική ή τυχόν υψηλότερη).

Η αμοιβή του υποθηκοφύλακα

   Τα έξοδα για την μεταγραφή του συμβολαίου στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής του ακινήτου υπολογίζονται με συντελεστή ως εξής:
-για γονικές παροχές – δωρεές 0,775% χωρίς όριο
-για μεταβιβάσεις – διανομές – ανταλλαγές κ.λπ. 0.475% χωρίς όριο
-τέλος μεταγραφής υπέρ ταμείου νομικών 0,125% χωρίς όριο.

Ο υποθηκοφύλακας εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών στην οποία επιβαρύνει και ΦΠΑ 19%.Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου επιβαρύνουν τον αγοραστή. Προσοχή η αγοραπωλησία σας θα ολοκληρωθεί και θα είναι εντελώς νόμιμη μόνο μετά τη μεταγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο.


Η αμοιβή του κτηματομεσίτη
 
Η αμοιβή του κτηματομεσίτη ανέρχεται σε 2% επί της αξίας του ακινήτου. Η εργασία του μεσίτη είναι μία πολύ παραγωγική εργασία. Η χρησιμότητα της φαίνεται από το γεγονός ότι μπορεί να βρει κανείς ένα ακίνητο στο χρόνο που το θέλει, στο μέρος που το θέλει, στην ποιότητα που το θέλει, χάρη στην παρέμβαση αλλά και σε χρήσιμες συμβουλές που θα του δώσει ο κτηματομεσίτης. Από τις συμβουλές αυτές μπορείτε να ωφεληθείτε οικονομικά. Καλό θα είναι επίσης να ζητάτε από τον κτηματομεσίτη να σας επιδεικνύει την ταυτότητα του ως επαγγελματίας του κλάδου διότι πολλές φορές μπορεί να συναντήσετε και επιτήδειους ,που σκοπό έχουν μόνο το δικό τους όφελος και όχι το όφελος σας.


Μετεγγραφή προσημείωσης

Αν η αγορά γίνεται με στεγαστικό δάνειο και προσημειώνεται το ακίνητο, τοτε η χρέωση μετεγγραφής της προσημείωσης στο υποθηκοφυλακείο ανέρχεται από   0,75%  -  0,80% επί της αξίας της προσημείωσης. Η δε αξία της προσημείωσης μπορεί να είναι και το 120% της αξίας του δανείου.

 

Πηγή:ΑΚΙΝΗΤΑ πρακτικός οδηγός γ' του Ορέστη Εμμ. Σεϊμένη

Mpotsis Real Estate οn Facebook

Κτηματομεσιτική Κ.Μπότσης

 

 


Λεωφόρος Μαρκοπούλου (Google maps)

Ωρωπός   Τ.Κ 19015
Τηλ:2295039607

Fax:2295039608

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.mpotsis.gr

Μέλος του συλλόγου Μ.Α.Σ

ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ 067058303000Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

 

,фото,белые , синие крыши ,стоимость ,цены,дом , oropos,botsis,günstige,haus,immobilien verkaufen ,griechenland,meerblick,Оропосского,Оропос,вилла ,греции ,купить, моря,продажа,цена,квартиры, недорого, на побережье,стоимость, дешевые ,афины,покупка ,дома ,греции, моря,botsis real estate,immobilien  griechenland kaufen,hauschen,黄金签证物业| 访问希腊,

Copyright © 2019 Κτηματομεσιτική Κ. Μπότσης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.