blog.mpotsis.gr

Συμβουλές προς πωλητές

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Συμβουλές προς πωλητές

Χρήσιμες συμβουλές για την πετυχημένη πώληση του ακινήτου σας

Οι μεσίτες όταν θέλουν να αναφερθούν στον χρόνο πώλησης ενός ακινήτου, συνήθως χρησιμοποιούν τη φράση "το κάθε ακίνητο έχει και τον επίδοξο αγοραστή του". Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κάθε επίδοξος αγοραστής αναζητεί μια κατοικία η οποία θα πληροί και τις προδιαγραφές οι οποίες θα την ανάγουν σε κατοικία των ονείρων του. Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες από αυτές τις προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές αυτές οι οποίες αλλάζουν σε σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τον επίδοξο αγοραστή είναι οι εξής:               

  •  Το έτος κατασκευής (ηλικία σπιτιού).                                                                                                                                                                                                       
  •  Η παρούσα κατάσταση της κατοικίας (στατικότητα, υγρασίες, βάψιμο).                                                                                                                                                         
  •  Η νομιμότητα του (αν έχει άδεια οικοδομής ή νομιμοποίηση εάν πρόκειται για κατοικία εκτός σχεδίου σε μη οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο).                                                                 
  •  Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο (θόρυβος, πολύ κίνηση, αν υπάρχει εξέλιξη υποδομών και ανάπλαση σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμοι, πλατείες, πάρκα κλπ) και η γειτονιά του.                                                                                                                                                                                                                                                     
  •  Ο όροφος εάν πρόκειται για διαμέρισμα ( οι υψηλότεροι όροφοι προτιμώνται).                                                                                                                                               
  •  Η θέα (θάλασσα, βουνό, πανοραμική).                                                                                                                                                                                                    
  • Η πρόσβαση (εάν το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου, εύκολη, δύσκολη, γρήγορη κλπ).                                                                                                Αν η κατοικία διαθέτει θέση στάθμευσης, αποθήκη, τζάκι κλπ.                                                                                                                                                                     
  •  Αν έχει προσημειώσεις ή γενικότερα "βάρη".                                                                                                                                                            Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις προδιαγραφές τις οποίες θέτει ο εν δυνάμει αγοραστής. Σίγουρα όλα τα ακίνητα δεν τις πληρούν. Όμως μπορείτε να κάνετε 2-3 μικρά πράγματα έτσι ώστε να αναδείξετε τις πραγματικές δυνατότητες του ακινήτου σας. "Συν αθηνά και χείρα κίνει" που έλεγαν και οι πρόγονοί μας.                                                                          
  •   Η σωστή απόφαση για την τιμή πώλησης του ακινήτου είναι το ήμισυ του παντός. Έχετε πάντα κατά νου, ότι μία υπερτιμημένη κατοικία μπορεί να μην πουληθεί και ποτέ. Γι’ αυτό ζητήστε μία λογική και ανταγωνιστική τιμή για το σπίτι σας.Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς .Συζητήστε μαζί μας για μία αρχική εκτίμηση του ακινήτου σας.
  • πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγοραπωλησία απαιτεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Όσο περισσότερο χρόνο έχετε, τόσο πιο συμφέρουσα οικονομική συμφωνία θα επιτύχετε.      
  • Οφείλετε να ξέρετε για τις υποχρεώσεις που έχει ένας πωλητής σε ότι αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. (Υπάρχει σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα μας).                                                  
  •  Αφιερώστε λίγο χρόνο στην καθαριότητα του ακινήτου σας.                                                                                                                                                                       
  •  Ελέγξτε προσεκτικά το ακίνητό σας για πιθανές ρωγμές, υγρασίες, σπασμένα ντουλάπια, τζάμια, παντζούρια κλπ. ( Αν κάποια θεραπεύονται εύκολα, κάντε το).                                   
  •  Φροντίστε οι χώροι της κατοικίας σας να αερίζονται. Όταν ένα ακίνητο μυρίζει κλεισούρα, υγρασία, ή μούχλα.Να ξέρετε ότι 99% δεν θα το αγοράσει κανείς.                                          
  • Πετάξτε ότι περιττό υπάρχει από το σπίτι και γενικότερα συμμαζεύτε το. Ο αγοραστής θέλει να βλέπει "τάξη", και επιπροσθέτως αν ένας χώρος είναι τακτοποιημένος, δείχνει το πραγματικό του μέγεθος.                                                                                                                                                                                                                         
  •  Συνδέστε όλες τις ηλεκτρικές παροχές και αλλάξτε όλους τους λαμπτήρες, έτσι ώστε να φωτίζεται η κατοικία για να μπορούν να το επισκέπτονται όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές μέχρι αργά το απόγευμα.                                                                                                                                                                                                                                
  • Κοιτάξτε για τυχόν διαρροές σε υδραυλικά (καζανάκια, βρύσες, σωληνώσεις,φρεάτια) καθώς και για τυχόν  ηλεκτρικές βλάβες.                                                                                                               
  •  Αν κάποιοι χώροι εσωτερικά ή εξωτερικά είναι πολύ βρώμικοι π.χ τοίχοι καλό θα είναι να τους βάφατε, και κατά προτίμηση σε απαλών τόνων χρώματα.                                                
  • Θυμηθείτε ότι τα πατώματα είναι ο "καθρέπτης" της κατοικίας σας. Κανείς αγοραστής δεν θέλει σπασμένο "καθρέπτη". Βελτιώστε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμφάνιση του.    
  • Τέλος αν η κατοικία διαθέτει κήπο, σιγουρευτείτε ότι είναι τακτοποιημένος και καθαρός γιατί η πρώτη εντύπωση σε ένα εν δυνάμει αγοραστή πάντα παίζει τον ρόλο της. 

Όλες αυτές οι συμβουλές, σε συνδυασμό με ένα μικρό χρηματικό ποσό το οποίο που μπορείτε να διαθέσετε για την ανακαίνιση-βελτίωση της εικόνας του ακινήτου σας, θα σας βοηθήσουν  σημαντικά στη μείωση του χρόνου πώλησης  του ακινήτου.Το ποσό δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο,διότι οεν δυνάμει αγοραστής δεν ενδιαφέρεται για το αν εσείς δαπανήσατε πολλά ή λίγα χρήματα.Τον ενδιαφέρει εύλογα, να κάνει την πλέον συμφέρουσα αγορά.

Μπορεί να μην είναι ο αλάθητος οδηγός για την πλέον γρήγορη πώληση του ακινήτου σας,αλλά σίγουρα θα συνδράμουν στο να είστε ένα βήμα μπροστά στην εν λόγω πώληση.    

 

Μπότσης Κωνσταντίνος                     


ΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ

Με ευγένεια, ειλικρίνεια, αγάπη και γνώση για τις ανάγκες σας στον κτηματομεσιτικό χώρο, η Κτηματομεσιτική Κ. Μπότσης έχει βοηθήσει εκατοντάδες ευχαριστημένους πελάτες να βρουν το ιδανικό για τις ανάγκες τους ακίνητο. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να είστε εσείς ο επόμενος ευχαριστημένος πελάτης μας.